Wanneer je op zoek bent naar een woning, kan een nieuwbouwproject een leuke kans zijn. De woning is nieuw en kan nog volledig door jou aangepast worden naar de gewenste stijl. Een nieuwbouwwoning kun je kopen, maar huren kan ook een optie zijn. Wat zijn nou precies de voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning? We geven hieronder een kort overzicht. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Het kopen van een nieuwbouwwoning
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning zijn er enkele zaken waar je rekening mee dient te houden. De betaling gaat namelijk net even anders dan bij een bestaand huis. Het hele hypotheekbedrag gaat bij een nieuwbouwhuis in een bouwdepot. Vanuit dit depot betaald de koper facturen van het kopen van de grond en de aanneemtermijnen aan de bouwer van de woning. Bij dit bouwdepot krijgt de koper rente. Dit betekent dat er in het begin er weinig woonlasten zijn, maar die zullen naarmate de bouw vordert oplopen gezien de koper over de hypotheek rente betaald.
Wanneer je van plan bent om een nieuwbouwwoning te kopen kun je voor vragen en advies ook bij een aankoopmakelaar terecht.

Voordelen van het kopen
Eén van de grote voordeel van een nieuwbouwhuis kopen, is dat je het helemaal naar eigen smaak kunt indelen en inrichten. Dit is bij huren vaak wel anders. Daarnaast zijn de onderhoudskosten voor een nieuwbouwwoning niet zo groot. Wanneer je een woning koopt moet alles zelf onderhouden worden. Er gaat dus weinig geld op aan onderhoudskosten. Tot slot, heb je bij een koopwoning minder hoge vaste lasten als bij het huren van een woning. Zeker bij nieuwbouwwoningen in de vrije sector kan het bedrag aan huur flink oplopen. Tel daarbij op dat nieuwbouwwoningen aan de hoogste isolatie-eisen voldoen, waardoor je energiekosten ook lager zijn dan bij een ouder en minder goed geïsoleerd huis.

Waarom dan nieuwbouw huren?
Wanneer je van plan bent om te verhuizen, is het belangrijk om de woonwensen duidelijk in kaart te brengen. Hierin speelt de buurt waarin je zou willen wonen een belangrijke rol. Wanneer je een woning bezichtigd kan de makelaar je vanuit zijn expertise al veel vertellen over de buurt, maar toch is het een kwestie van zelf ervaren. Bij een huurhuis kun je gewoon kijken of de wijk fijn aanvoelt. Mocht het bevallen, kun je alsnog besluiten het te kopen. Indien het niet bevalt, zit je niet vast aan een hypotheek en kun je snel weer op zoek naar een andere plek.

Kans op mooi wonen voor weinig
Huren hoeft niet per se duurder te zijn dan kopen. Wanneer je een inkomen van minder dan € 39.055,- hebt per jaar, dan kun je sociaal huren. In nieuw op te leveren wijken en complexen is vaak een deel gereserveerd voor sociale huurwoningen. Dat betekent dat de huizen per maand niet meer mogen kosten dan € 737,14. Heb je een laag inkomen en daardoor recht op huurtoeslag? Dan zijn woningcorporaties verplicht je een woning toe te wijzen met een huurprijs onder de zogenoemde ‘aftoppingsgrens’ die geldt voor jouw situatie.

Uiteindelijk is de keuze voor kopen of huren geheel aan jezelf, maar beide kennen hun voordelen.

Share Button