deurBij het kopen van een garagedeur is het niet altijd gemakkelijk welke je moet kiezen. Afgezien van de bediening en beveiliging kun je namelijk veel kanten op. Letterlijk en figuurlijk, want een van de belangrijkste punten waarop garagedeuren zich van elkaar onderscheiden is de manier waarop ze openen en sluiten. Om je te helpen bij je keuze zetten we alle varianten voor je op een rij.

Kanteldeur

Kanteldeuren zijn de meest traditionele garagedeuren. Deze deuren openen met een kleine voorwaartse beweging, waarna ze achterwaarts omhoog wegdraaien. Daartoe beschikken kantelbare deuren over hefarmen, die worden geleid door rails of een frame. 

In volledig geopende positie hangt de garagedeur vlak onder het plafond. Hierdoor ontstaat een brede en hoge toegang. In een kanteldeur is vaak ook een loopdeur aangebracht. Zo hoeft bij het naar binnen rijden van een fiets of scooter niet de hele deur open.

Openslaande garagedeur

Een goed alternatief voor een kanteldeur met een loopdeur zijn openslaande deuren voor garages Bij dit type bestaat de garageafsluiting uit twee brede deuren. Om die reden worden openslaande garagedeuren ook wel duopoorten genoemd. 

Op één van de deuren is een handgreep aangebracht, terwijl je de andere optioneel vanaf de binnenkant kunt openen. Dankzij de brede opening van de hoofddeur is dit model ideaal voor scootmobiels en motorfietsen.

Sectionaaldeur

Sectionaaldeuren zijn vergelijkbaar met kanteldeuren. Het verschil is echter dat een sectionaaldeur is opgebouwd uit meerdere horizontale lamellen of panelen. Daarnaast schuiven de lamellen bij het openen naar boven. Hierdoor hoef je geen ruimte vrij te houden aan de buitenzijde, wat bij een kanteldeur wel nodig is. 

De panelen hangen in een frame, zodat een geheel geopende deur zich net als een kantelbare deur tegen het plafond aan bevindt. Sectionale garagedeuren zijn vrijwel altijd elektrisch en met een afstandsbediening te openen en te sluiten.

Roldeur

Wil je een garagedeur die gemakkelijk naar boven opengaat, maar daarbij zoveel mogelijk ruimte vrijhouden? Dan is een roldeur voor de garage de beste oplossing. Roldeuren bestaan uit meerdere horizontale panelen en lijken op sectionaaldeuren. 

Maar doordat de garagedeuren zichzelf verticaal oprollen in een compartiment aan de bovenkant zijn geleiderails overbodig. Er blijft dus niet alleen ruimte over op het plafond, maar ook aan de zijkanten. Rol- en sectionaaldeuren zijn erg geschikt voor garages met korte opritten.

Zijdelingse garagedeur

Zijdelingse deuren bestaan uit verticale panelen, die zijn opgehangen in een rails. Dit frame loopt door langs de zijmuur. Het voordeel van zijdelingse garagedeuren is dat je bij het openen de doorgang net zo breed kunt maken als je wilt. 

Daarmee is een zijdelingse garagedeur dus praktischer dan een openslaande deur. Omdat plafondrails niet nodig zijn, is dit deurtype bovendien dé oplossing voor lage garages, garages met schuine daken en garages met opslagzolders.

Share Button