In dit artikel lees je waarom een dakscan uitvoeren belangrijk is voordat je zonnepanelen gaat instaleren. Het is mogelijk dat je nooit aan een dakscan hebt gedacht. Vaak denkt men niet aan hun dak, tenzij het begint te lekken of de tegels of gordelroos gebarsten of beschadigd zijn. Wanneer je overweegt zonnepanelen te plaatsen, moet je altijd eerst laten onderzoeken of je dak hier wel klaar voor is. Dit voorkomt problemen in de toekomst.

De dakscan voorkomt problemen in de toekomst

Mensen die voor zonnepanelen kiezen, moeten vooral waakzaam zijn over de staat van hun daken. Vaak blijft de focus op hoeveel energie en geldbesparing een zonnepaneel gaat opleveren. Zodra vervolgens de juiste panelen zijn aangelegd komt achteraf de vraag of het dak wel geschikt is voor een bepaald type zonnepanelen.
Maar hier is het ding: het installeren van zonnepanelen is een niet een klus die zomaar even gedaan is. Als je geen dakscan laat uitvoeren en je dak is in slechte staat als de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, kan je later met een groot probleem komen. Het ergste is dat je misschien denkt dat jouw dak perfect in orde is, totdat die zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

Alleen omdat jouw dak afgelopen winter niet lekte, wil nog niet zeggen dat het bestand is tegen het installatieproces van zonnepanelen. Als er veel mensen op uw dak rondlopen en zware panelen toevoegen, kunnen voorheen onbekende zwakke punten aan het licht komen. En als het dak lekt nadat er zonnepanelen zijn geplaatst, zullen er in ieder geval een deel van de panelen moeten worden verwijderd voordat het dak kan worden gerepareerd. Het is een enorm gedoe – en een grote extra kosten – die kunnen worden vermeden door van tevoren een dakscan te laten doen.
Veel zonne-energiebedrijven hebben gewoon niet de expertise die nodig is om een dakscan uit te voeren. Als je met die situatie wordt geconfronteerd, raden we een zonnepanelen dakscan uit te laten voeren.

Denk aan de leeftijd van het dak

Een belangrijk criterium van een dakscan is de ouderdom van je dak. Zonnepanelen gaan naar verwachting 25 jaar of langer mee. De levensduur van een dak varieert gemiddeld van 15 tot 30 jaar. Doormiddel van een dakscan te kijken naar de ouderdom van je huis, kun je al een goede inschatting maken over de juiste zonnepanelen voor je dak en mogelijke vervolgstappen voor de installatie van je zonnepalen. Op deze manier ben je optimaal voorbereid en voorkom je problemen in de toekomst.

 

Share Button