Duurzaam leven klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt best mee. En hoe eerder je start eerder je verschil merkt in je portemonnee. En dat niet alleen; met een duurzaam huishouden doe je iets goeds voor de planeet. Zonde dus om het langer uit te stellen.

Bekijk deze handige tips die weinig geld en tijd kosten.

 

Tip 1: Creëer een plasticvrij huis

De grote plastic boosdoeners in het huishouden: rietjes, flesjes, tasjes en zakjes. Terwijl hier hele goede, herbruikbare alternatieven voor zijn. Siliconen of stalen rietjes, een Dopperfles, canvas boodschappentassen. En voor plastic zakjes je kun je beter glazen- of RVS bakjes gebruiken. Kies er bovendien voor om zo min mogelijk plastic flessen te kopen zoals shampoo (koop een shampoobar) of schoonmaakmiddel.

 

Tip 2: Kies vaker refurbished

Refurbished apparaten zijn gebruikte producten, van hooguit een paar jaar oud, die volledig zijn nagekeken door experts. Zo goed als nieuw dus.

Waarom is het slim om voor refurbished te kiezen in plaats van nieuw? Het is een stuk duurzamer, want er komt geen nieuw productieproces aan te pas. En misschien nog wel belangrijker; je krijgt hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs. Refurbished producten zijn namelijk een stuk goedkoper dan nieuwe. Google maar eens op refurbished laptops, smartphones of wasmachines.

Veel refurbished producten zoals wasmachines, drogers en koelkast kun je ook huren. Witgoed verhuur is extra duurzaam en al helemaal als je kiest voor een refurbished apparaat.

Het loont dus echt om hiervoor te gaan.

Tip 3: Koop zuinige lampen

Vervang al je lampen door ledlampen met energielabel A++. Deze zijn het zuinigst. Om een idee te geven; met een ledlamp bespaar je zo’n 90% energie ten opzichte van een gloeilamp en 80% ten opzichte van een spaarlamp. Denk er ook aan om het licht altijd uit te doen als je een ruimte verlaat. Tot slot; doe de gordijnen open en laat natuurlijk licht binnen. Zo hoef je geen lamp aan te doen om iets te zien. En als het zonnetje schijnt verwarm je je woning ook nog eens een natuurlijke en goedkope manier.

 

Tip 4: Douche duurzaam

Met een douchebeurt van zo’n 5 tot 10 minuten verbruik je zo’n 30 tot 60 liter water. Heb je een regendouchekop? Dan gaat dit al snel richting de 75 tot 150 liter water. En dan hebben we het nog niet eens over het gas dat wordt verbruikt om het water te verwarmen. Dat kan beter! Je kunt ervoor kiezen om korter of kouder te douchen. Maar de echte winnaar op douchegebied: een waterbesparende douchekop. Zo douche je comfortabel terwijl je tot wel 50% water bespaart. Een waterbesparende douchekop kun je kopen bij bouwmarkten zoals Gamma, Praxis of Karwei. Let tijdens de zoektocht goed op hoeveel water per minuut de kop gebruikt. Een echte waterbesparende douchekop gebruikt 4,3 tot 6,9 liter water per minuut.

 

Tip 5: Vervang huishoudelijke apparaten

Wasmachines, vaatwassers, koelkasten. Ieder huishouden staat er vol mee. Logisch, want ze maken ons leven een stuk makkelijker. Grote huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en koelkasten gaan lang mee, maar de normen op het gebied van energieverbruik zijn de laatste jaren enorm veranderd. Grote kans dat jouw “oude” machine van 8 jaar geleden helemaal niet zo zuinig is. Hoe duurzamer een apparaat, hoe minder energie het verbruikt en het dus beter is voor je portemonnee en het milieu.

Je apparaten gecheckt en ben je op zoek naar een zuinige wasmachine of vaatwasser, maar komt het financieel niet uit? Huur het! Witgoed huren is snel geregeld en voordelig. Want service, onderhoud en reparatie zijn vaak inbegrepen in de prijs.

Share Button