KeukenHeb jij ook een ongezellige keuken en ben je van plan te gaan verbouwen? In dit artikel zullen een aantal handige tips voor dé ideale keuken aan het licht worden gebracht. Een keuken moet namelijk praktisch, gezellig en stijlvol zijn. Bijna elke dag kom je wel eens in de keuken. Dit kan zijn om je ontbijt te maken, te lunchen, te dineren, of om een lekkere kop koffie te drinken.

Er zijn talloze mogelijkheden om je keuken in te richten en over de ideale inrichting hebben veel onderzoekers nagedacht. Maar wat zijn nou de beste opties voor de inrichting van je keuken?

Keukeneiland

Een keukeneiland is tegenwoordig in de meeste moderne keukens niet meer weg te denken. Dit heeft een reden. Door deze opstelling heb je de minste loopafstand van aanrechtblad naar bijvoorbeeld de oven. Dit kan je enorm veel tijd schelen en vinden veel mensen dan ook ideaal. Een keukeneiland kan je op verschillende manieren indelen. Je kunt het fornuis of de inductie kookplaat aansluiten op het keukeneiland. Op die manier kan je koken en toch contact houden met je gasten die niet in de keuken aanwezig zijn. Door een mooie robuuste eettafel te plaatsen tegenover het kookeiland, kan je met je gasten blijven praten terwijl jij een heerlijk dinertje voor ze klaarmaakt. Ideaal!

Een keukeneiland kan je ook zo inrichten dat je een bar aan de andere kant van het eiland hebt, waar je aan kunt borrelen of zelfs eten. Dit is over het algemeen handig voor mensen die niet met een groot gezin wonen en niet veel gasten over de vloer krijgen. Voor grotere gezinnen blijft een eettafel kopen bij een kookeiland de verstandigste optie.

U-keuken

Wat je tegenwoordig ook vaak ziet is dat er geen sprake is van een kookeiland. Maar dat dit ´eiland´ als het ware vast zit aan de rest van de keuken. Op die manier creëer je meer aanrechtblad en dus meer kookruimte. Je kan doormiddel van een u-keuken deze plek in het huis echt afbakenen, maar net zoals bij een eiland, contact houden met de gasten aan de eettafel.

Hoekkeuken

Voor de vorige opties heb je al een redelijk grote ruimte nodig. Dat heeft niet iedereen. Daarom zie je in veel kleinere huizen de hoekkeuken terugkomen. Uiteraard heb je dan minder keukenblad dan bij een keukeneiland of u-keuken. Maar een L-vormige keuken neemt dan minste ruimte in beslag. Je staat weliswaar wel met je rug naar de gasten toe, dus dat voordeel ontbreekt.

I-vormige keuken

De laatste en eigenlijk meest voorkomende keuken is de i-keuken. Deze is nog kleiner dan de L-vormige keuken, doordat de hoek eruit is gehaald. je hebt dus minder tafelblad, maar deze optie is ideaal voor appartementen en flats. Hier is gewoon simpelweg vaak niet voldoende ruimte voor een l-keuken.

Tip

Het is dus belangrijk om van te voren goed te bepalen welke ruimte je wilt gaan gebruiken voor de keuken, welke opties je dan hebt en of je dit kan financieren. Een keuken aanschaffen is niet zomaar iets en hier moet je goed over nadenken.

Bron foto door Cleyder Duque via Pexels

Share Button