In de vakantieperiodes of zelfs in het weekend, is er altijd sprake van een enorme drukte op Texel. Deze populaire vakantiebestemming staat al van oudsher bekend om haar vele bezienswaardigheden en zorgt men er dus ook voor ze er allemaal piekfijn eruit zien. Wie naar Texel gaat, zal dus deze bezienswaardigheden zeker niet over moeten slaan.

De vuurtoren op Eierland

Zeker in het oog springend en daarom niet te vergeten, is de uit 1864 stammende toren bij velen in trek. Torenhoog uitstekend boven het landschap, wordt je beloond op een zicht van vele kilometers in het rond en krijg je een compleet beeld van de wijde omgeving en is er op elke verdieping wel iets leuks te zien. Ook een leuk uitje voor de kinderen en valt het trappenlopen reuze mee.

Museum Waelstee

Ook leuk voor elke leeftijd om een bezoekje te brengen, is Museum Waelstee. Deze bevindt zich in De Waal en is dit dorpje gelijk ook het kleinste in Texel. Het museum biedt een blik in het verleden en zijn er allerlei machines te zien die door de boeren in het verleden gebruikt werden. Ook verschillende koetsen en overige vervoersmiddelen zijn er te bezichtigen en is er een speciale puzzeltocht voor de kinderen. Vraag even naar de dagen dat er demonstraties zijn van verschillende groepen of exposities en krijgt de museumervaring zo extra diepgang.

Molen De Traanroeier

Een bezoek aan zo een oer-Hollandse molen mag natuurlijk niet ontbreken en wordt er in deze molen nog altijd graan gemalen! Ondertussen wordt het heel proces door de molenaars uitgelegd en ben je na het bezoek alweer een unieke ervaring rijker.

Texelse bierbrouwerij

Niet alleen de bierliefhebbers zullen hier hun hart op kunnen halen, maar ook zij die belangstelling hebben voor iets aparts. Dat kan zeker gezegd worden voor de wijze waarop het bier nog steeds gebrouwen wordt en krijg je er een rondleiding met natuurlijk alle uitleg die erbij hoort.

De schapenboerderij

Van oudsher niet alleen bekend om haar visserijsector, maar ook veeteelt, moet een bezoek aan Texel ook de schapenboerderij omvatten. Daar mogen de kinderen vrij met deze wollige dieren knuffelen en wordt er natuurlijk ook gezorgd voor de alle uitleg over het leven op een boerderij. De locatie is ook prima met de fiets te bereiken en kan daarom op de route opgenomen worden.

Bezoekerscentrum Nationaal Park Duinen van Texel

Ook de duinen zijn prominent aanwezig op Texel en bieden ze naast de nodige bescherming tegen het zeewater ook veel mogelijkheden voor de natuur. Zo zijn er tal van paden te vinden waar je ongestoord de frisse zeelucht in kunt ademen en ondertussen zeker een paar vogels te zien zal krijgen. Vergeet dus niet uw verrekijker mee te nemen.

Fort Kijkduin

Door zijn strategische positie, heeft Texel zeker ook een rol mogen vervullen bij de verdediging van Nederland. Het Fort Kijkduin stamt al uit de tijd van Napoleon en zijn er ook tijdens de Tweede Wereldoorlog nog versterkingen aangebracht door de Duitsers. Naast de bezienswaardigheden uit de oorlogstijd, is er ook een groot aquarium aanwezig waar het mogelijk is om zelf de haaien en roggen te voeden. Zeker een aanrader voor de kinderen.

Ecomare

De natuur in Texel is nog altijd vrij onverstoord en zijn er op het eiland daarom ook tal van zeehonden te vinden. Welk alles van dichtbij mee wilt maken, kan een bezoek brengen aan Ecomare. Deze opvang voor zeehonden en bruinvissen, is bedoeld om gewonde en zieke dieren en helpende hand te bieden en ze daarna natuurlijk weer vrij te laten. Ook een wandeling door de duinen is mogelijk en zijn er begeleiders beschikbaar om alle vragen te beantwoorden.

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

De zee heeft door de tijden heen haar tol zeker opgeëist en zijn er vele boten voor de kust van Texel vergaan. In het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora, zijn er veel aangespoelde artikelen van de vele schipbreuken te vinden en is er aan elk van ze ook een boeiend verhaal verbonden. Ook een film over het jutters bestaan kan er bekeken worden en bevindt zich er ook een speeltuin.

De bovenstaande bezienswaardigheden in Texel zijn natuurlijk maar een greep uit het totaal aanbod en krijgt verkenning van het eiland altijd een leuk tintje wanneer dat al fietsend gebeurd. Fietsen kunnen lokaal gehuurd worden en zijn er ook routekaarten verkrijgbaar.

Share Button