Bronzen beeldenSinds men ontdekte dat het mengen van koper en tin een metaal opleverde dat beter te bewerken was, werden bronzen beelden een onderdeel van de cultuur. Tijdens de bronstijd, werd brons gebruikt voor het maken van een groot aantal gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten. Het was de vervanging van steen en een grote stap vooruit in de ontwikkeling van de mens. Vandaag de dag worden bronzen beelden nog steeds gebruikt als creatieve uiting en kun je een schitterend beeld kopen voor in je tuin of in je interieur. Het is een materiaal dat al sinds 3000 voor Christus een belangrijk onderdeel uitmaakt van kunst en het dagelijks leven.

 Bronzen beelden zijn corrosiebestendig

De reden waarom brons veel gebruikt wordt voor het maken van beelden is niet alleen dat het goed te bewerken is, maar ook omdat het corrosiebestendig is. Het kan dus probleemloos buiten toegepast worden in de vorm van tuinbeeldjes en daar vele jaren blijven staan zonder zijn pracht te verliezen. Bronzen beelden worden naar verloop van tijd groen. Dat zie je aan het Vrijheidsbeeld. Het kan worden gegoten en dus in principe elke vorm aannemen. Als het hard is geworden is het minder buigzaam dan koper alleen en dus beter geschikt voor gebruiksvoorwerpen zoals wapens en kunstwerken.

 De toepassingen van brons

Vandaag de dag zie je meer brons om je heen dan je denkt. Zo zijn kerkkokken eigenlijk altijd van brons gemaakt en standbeelden ook. Omdat het een corrosiebestendig materiaal is, zie je het ook veel terug bij voorwerpen die met zeewater in contact staan. Het is een veelzijdig en bewerkbaar materiaal en dat betekent dat het voor veel situaties geschikt is. Dat zijn ook de redenen waarom het de tand des tijds zo bijzonder goed heeft doorstaan.

 Hoe worden bronzen beelden gemaakt?

Bronzen beelden worden dus, in tegenstelling tot stenen beelden, gemaakt door ze in een mal te gieten. Koper wordt gemengd met tin en vervolgens gesmolten. De verhouding is verschillend, voor beelden is het tingehalte meestal wat lager dan bij, bijvoorbeeld, kerkklokken. Het gesmolten metaal wordt in een mal gegoten en als het hard is wordt de mal verwijderd. Het beeld wordt afgewerkt en daarna is het klaar. Het moet dus van tevoren worden al ontworpen voor het maken van een mal. Dit heeft als grote voordeel dat een bepaald bronzen voorwerp dus na het ontwerp regelmatig opnieuw kan worden gemaakt.

 Een bronzen beeld voor in de tuin

Bronzen beelden hebben een hele ontwikkeling doorgemaakt en de ontdekking ervan in de 3e eeuw voor Christus betekende voor de mensheid een enorme stap vooruit. Er is niet voor niets een tijdperk naar vernoemd. Ook vandaag de dag worden er door kunstenaars schitterende beelden ontworpen voor in de tuin of in de kast. Als jij een beeld aanschaft dan weet je zeker dat je hier met veel plezier nog vele jaren naar zult kijken en dat geldt voor de generaties na jou net zo. Bronzen beelden zijn ook een ideaal geschenk. Je brengt jouw boodschap op een artistieke manier over en helpt iemand hier keer op keer aan te herinneren.

Share Button