Door de stekker van een elektrisch apparaat in het stopcontact te steken, werkt het apparaat doorgaans zonder problemen. Als Nederlanders zien we dit als de normaalste zaak van de wereld. Toch kan het ook zijn dat er op bepaalde dagen of plekken geen stroom is. Dit kan het gevolg zijn van een stroomstoring, maar mogelijk is er wel helemaal geen stroom aanwezig. Vaak wordt gedacht dat het gebruik van elektrische apparaten dan niet mogelijk is. Dit is echter wel het geval. Je kunt dan namelijk een aggregaat gebruiken om stroom op te wekken. Een aggregaat is een door een motor aangedreven generator voor het opwekken van elektriciteit. Zoek je al enige tijd naar zo’n apparaat? Wij geven je hieronder drie tips die jou helpen bij een aggregaat kopen!

1. Waar gebruik je de aggregaat voor?
Een aggregaat is er in verschillende soorten en maten. Zoek je bijvoorbeeld een aggregaat om de koffiezetter in een bouwkeet op te laten draaien? Dan hoef je natuurlijk geen joekel van een apparaat te kopen. Nee, een kleine aggregaat volstaat in dat geval. In sommige gevallen is een grote aggregaat echter nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er werkzaamheden op locatie uitgevoerd moeten worden en er veel en/of zware elektrische apparaten gebruikt worden. Een kleine aggregaat kan de stroomvraag in dat geval niet aan. Je ontkomt er dan dus niet aan om een er eentje met meer vermogen aan te schaffen.

2. Kijk naar het vermogen
Het formaat van de aggregaat zegt vaak al iets over het vermogen ervan. Hoe groter het apparaat is, des te meer vermogen een aggregaat voort kan brengen. Voordat je een aggregaat koopt, moet je weten hoeveel vermogen je nodig hebt. Gaat het om een paar pk? Dan is een kleine aggregaat voor jou al voldoende. Moet het apparaat tientallen pk’s voortbrengen? Kies dan voor een grotere aggregaat. Denk overigens niet dat je altijd een grote aggregaat moet hebben voor veel vermogen. Vandaag de dag zijn er namelijk ook talloze kleine aggregaten die een behoorlijk vermogen kunnen leveren. Laat je vooral uitvoerig informeren voordat je een aggregaat koopt. Zodoende voorkom je dat je later spijt krijgt van jouw aankoop.

3. Kleine of grote aggregaat?
We haalden hierboven al aan dat er kleine en grote aggregaten zijn. Voordat je begint met zoeken, is het handig te weten of je een kleine of grote aggregaat moet hebben. Veel mensen kijken bij het kopen van een aggregaat alleen naar het vermogen van het apparaat. Verstandig? Nee, wat ons betreft niet. Je moet namelijk ook naar het formaat van de aggregaat kijken.

Een kleine variant neem je namelijk makkelijk ergens mee naartoe. Het apparaat weegt weliswaar veel, maar een kleine aggregaat past zonder problemen in een werkbus. Voor een grote aggregaat moet je vaak een aanhanger of een vrachtwagen hebben om hem te verplaatsen. Bovendien krijg je een grote aggregaat niet met menskracht van zijn plek. Hiervoor moet je een heftruck of zelfs een kraan hebben. Gebruik je de aggregaat dagelijks op verschillende plekken? Kies dan bij voorkeur voor een kleine aggregaat. Indien je lange tijd op dezelfde plek een aggregaat moet gebruiken kun je zonder problemen een grote aggregaat kopen.

Share Button